zaterdag 24 november 2012

Stedelijk museum naar Alphen

Carolien Gehrels mag wat mij betreft achter het veel te dure behang van het stedelijk museum worden geplakt. Wederom bevestigt een socialistische wethouder het beeld dat het doordrammen van maakbaarheidsidealen een linkse hobby is. Ik ben niet kinderachtig. Ik kan begrijpen dat de verbouwing van het Stedelijk ruim twee keer meer kost dan begroot, want in Amsterdam blijft niets binnen het beschikbare budget. Wat me niet aanstaat aan de houding van de wethouder is dat ze geen enkele keer het woord “sorry” over haar lippen kreeg.

"Sorry voor de grote inschattingsfout die dit bestuur 15 jaar geleden maakte en waardoor de stad nu met een veel te duur museum zit.” De rekening ligt bij de Amsterdammers en de verbouwing gaat de geschiedenisboekjes in als het zoveelste voorbeeld dat “goed omgaan met geld van een ander” niet in het competentieprofiel van de gemiddelde wethouder past. Hoe de gemeente 125 miljoen euro heeft kunnen opmaken aan een nieuwe entree (want in de nieuwbouw hangt bijna geen schilderij.) is alleszins verbijsterend. Voor dat geld bouwen we in Alphen aan den Rijn anderhalf gemeentehuis; in Amsterdam komen ze niet verder dan een roltrappenhuis dat aan de voorgevel van het oude gebouw is gehangen.

Ook in Alphen heeft het bestuur moeite met “sorry” zeggen over een ambitieus project waar straks ook anderhalf gemeentehuis op wordt afgeschreven. De nieuwe plannen voor de Lage Zijde zijn een dappere poging om te redden wat er te redden is. Naast alle vragen waar nog antwoord op moet komen is het in elk geval de minst verliesgevende manier om Alphen voor een terugval in de donkere middeleeuwen te behoeden. Het Thorbeckeplein lijkt inmiddels meer op het Tahirplein dan op een ordentelijk winkelgebied.

Gelukkig heb ik over de financieringsconstructie niets te zeggen. Dat ik me afvraag of de Alphense samenleving behoefte heeft aan uw cultuurhuis en een parkeergarage is evenmin van belang, maar àls je er voor kiest om het gebied te ontwikkelen en àls je uw cultuurhuis wilt bouwen lijkt het nieuwe plan een nette manier om de kosten voor de samenleving zoveel mogelijk te beperken. Het is niet het beste plan, maar waarschijnlijk het minst slechte.

Er ontbreekt nog één ding: Een welgemeend excuus aan de belastingbetaler voor de wijze waarop dit besluit tot stand kwam. Daarmee ontlast u uw opvolgers. De volgende generatie bestuurders kan gewoon zeggen dat ùw college zo dapper was om de verantwoordelijkheid te nemen voor de fouten van hun voorgangers en de tering naar de nering zetten. Ik nodig het college van Alphen uit om ruiterlijk toe te geven dat het proces geen schoonheidsprijs verdient en er inmiddels veel gemeenschapsgeld is verdampt. Als u daarnaast ook besluit dat uw cultuurhuis niet wordt ontworpen door Mels Crouwel voorkomt u dat, na de badkuip voor Amsterdam, Alphen een koude douche krijgt voor een ongelukkig raadsbesluit van jaren geleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten