zaterdag 10 november 2012

Alphen aan den Rijn gaat de goede kant op

De werktitel van deze column was: “De bewoners van Alphen aan den Rijn komen langzaam los van het gemeenteinfuus”, maar laat ik eens kiezen voor een aardige introductie. We hebben tenslotte besloten elkaar opbouwende feedback te geven dus begin ik met een compliment.

De Alphense gemeenteraad pakt de noodzakelijke bezuinigingen aan om een aantal maatregelen te nemen. Raadsleden die zeggen dat Alphen van groeigemeente in een beheergemeente verandert slaan de spijker op zijn kop. De gemeentebelastingen gaan wel omhoog, maar de raad heeft besloten om de begroting in 2014 op orde te hebben. Daarbij kiest ze er voor om de rekening niet bij de burger neer te leggen, maar te snijden in de gemeentelijke organisatie en de kaasschaaf over de subsidies te halen.

De Alphense samenleving lag de afgelopen decennia aan het overheidsinfuus. Veel wat in het dorp werd georganiseerd kreeg een royale subsidie met bijbehorende overheidsbemoeienis. Daardoor werd de vraag of er wel behoefte was aan een initiatief verdrongen door een overstelpend aanbod aan “leuke ideetjes”. Boze tongen beweren dat een “vriendje op het stadhuis” voldoende was om het volgende feestje te organiseren. Uitvoeringsorganen werden een doel op zichzelf en trokken steeds meer taken naar zich toe. Ze namen een steeds grotere hap uit de ruif die met geld van de Alphense burgers gevuld wordt. Sind vorig jaar stopt de gemeente er minder in. Het dwingt allen tot een gezonde heroriëntatie.

Er zijn in onze nieuwe gemeente al een aantal goede voorbeelden. Wie wil zien hoe je je met weinig overheidsbemoeienis staande houdt moet eens gaan kijken bij de Stichting Max. U kunt ook langs bij het Boskoopse en Rijnwoudse verenigingsleven. Wie ziet hoe in Boskoop zonder een cent subsidie jaarlijks een Luilaktoernooi met 1500 deelnemers en 5000 toeschouwers wordt georganiseerd, wordt enthousiast van de kracht van het eigen initiatief van burgers. En dat zonder dat er één jongerenwerker, combinatiefunctionaris of buurtregisseur zichzelf belangrijk komt maken.

Het opent perspectieven voor de nieuwe gemeente, want nu de Alphense samenleving los komt van het overheidsinfuus gloort er een gezonde toekomst waarin de overheid burgers faciliteert in plaats van betuttelt: Een gemeente waar ondernemers die een ijsbaan willen dat gewoon zelf betalen en waar projectontwikkelaars met privaat kapitaal winkelcentra neerzetten is veel gezonder dan een gemeente waar alle burgers noodgedwongen meebetalen aan leuke dingen voor een selecte groep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten