woensdag 28 november 2012

Overbruggen - Een tientje per gezin

We krijgen bij de gemeentelijke fusie nu eindelijk de Boskoopse wind er onder. Regeren gaat in tijden van crisis vooral over zuinig zijn. Zuinig besturen is in Boskoop al vijftien jaar geleden uitgevonden en onze fusiepartners maken inmiddels royaal gebruik van onze kennis en kunde op dat terrein. Het is dan ook vreemd dat dit jaar Boskoop de belasting verhoogt en cadeautjes gaat uitdelen.

Onze buren doen het beter. Alphen heeft een sluitende begroting en houdt de lasten voor de burgers gelijk. De Boskoopse VVD-fractie is verbaasd dat gidsgemeente Boskoop de begroting sluit met een belastingverhoging. Het gaat slechts om een tientje per gezin per jaar, maar dan toch.

De VVD heeft nog geprobeerd om die lastenverzwaring tegen te houden, maar de meerderheid van de raad koos ervoor het toch te doen. We sturen het college er niet om naar huis, want met dat tientje per gezin leveren we Boskoop netjes af in de fusie, terwijl aan de andere kant van de N11 nog een jaar lang hard moet worden gewerkt om dat te bereiken. Dat is ook iets waard.

Door die lastenverzwaring valt het voorstel van de raadscommissie “Boskoop Ent” om de Boskopers iets “leuks” na te laten bij mij verkeerd. Cadeautjes uitdelen is altijd leuk, maar wie eerst de belasting een tientje verhoogt om daarna een cadeau van een tientje te geven, geeft een sigaar uit eigen doos. Daarnaast vraagt de fractie van de VVD zich af of de uitgifte van een “Compact Disk” (dat is een geluiddrager uit de vorige eeuw)wel aansluit bij de behoefte van de Boskopers. De gemeenteraad van Alphen besloot geen ijsbaanexploitant te zijn; Boskoop hoeft van de VVD geen platenbaas te worden.

Er zit veel muziek in de Boskoopse samenleving. De grondgedachte van de commissie Boskoop Ent is goed. Dat is te combineren tot een beter voorstel. Het hoeft niet alleen popmuziek te zijn, maar kan ook best andere Boskoopse geluiden laten horen. Het kan aansluiting zoeken bij evenementen als ‘Flora Live!”, die in het Flora Theater worden georganiseerd en waar veel Boskopers enthousiast aan deelnemen, zonder dat er gemeenschapsgeld aan wordt besteed.

Volgens de VVD kunt u prima zelf bepalen welke geluiddrager u opzet om uw favoriete muziek te horen. De overheid geeft uw geld slechts uit voor zaken die in het algemeen belang zijn en die u zelf niet kunt regelen. Met die inzet zullen we in de volgende raadsvergadering de raad proberen te overtuigen dat we waardig afscheid van Boskoop nemen, met op de achtergrond de tonen van het boskoopse volkslied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten