zaterdag 19 november 2011

Pubers met groeistuipen

Als je van een afstandje naar zaken mag kijken heb je soms een beter overzicht dan dat je er deel van uitmaakt. De komende twee jaar mag ik nog van een afstandje naar de gemeente Alphen aan den Rijn kijken. In onze onuitsprekelijke wijsheid hebben we bedacht dat een "groot Alphen" beter functioneert dan het nu doet. Dus vanaf 1 januari 2014 woon ik er vanzelf, maar nu mag ik u nog uitgebreid kapittelen.

Ritalin
Vanaf dat afstandje valt vooral op dat de Alphense samenleving gauw uit zijn concentratie is te brengen. Het lijkt een beetje op een klas met ADHD-‘ers die de verkeerde snoeppot hebben gevonden. Alles wat zich voordoet wordt uitvergroot en verdringt het vorige hijgerige item. Dat is een tijdje lang vermakelijk, maar op enig moment wordt u voor de toeschouwers een erg vermoeiend gezelschap. Het wordt tijd om de Ritalin aan het drinkwater toe te voegen.

Ridderhof
Ik doel nadrukkelijk niet op de spreeshoot in de Ridderhof: Dat is de echte traumatische ervaring van een samenleving. Als het goed is bindt het u rond een verschrikkelijke gebeurtenis en hopelijk komt die samenleving er sterker uit. Het gaat vooral over als die kleine ongemakken die een moderne samenleving treffen en die leiden tot een knallende polemiek op één van de meer dan vijftien podia die de media in Alphen biedt.

Alles is een gebeurtenis
Elke helicopter die over Alphen vliegt doet mijn twitter timeline zo ongeveer ontploffen. De verkeerssitiuatie op het dorp, een nieuwe brug, een kapotte brug, een overslagterminal: Alphenaren zien in bijna alles een aanleiding om het hartgrondig met elkaar oneens te zijn en elkaar met overslaande stem voor hufter uit te maken. Een ruzie die geen debat kan worden, omdat een debat vereist dat je de tegenstander waardeert en je open opstelt voor zijn argumenten.

Groeistuipen
Alphen aan den Rijn is een puber met groeistuipen. Een samenleving die in twintig jaar tijd drie keer zo groot werd. Waar mensen nog steeds denken dat ze op een dorp wonen en daar hun eigen kleinburgerlijke invulling aan geven. Ik weet niet waar u meer baat bij heeft: een cursus debattechniek of les in wellevendheid.

Fuseren
Over twee jaar is Alphen nog eens de helft groter. Dan verblijven er meer dan honderdduizend mensen. Het wordt tijd voor de oude Alphenaren om volwassen te worden. Het is nog teveel een samenleving met een schandpaal op het plein voor het stadhuis. Een gemeente waar je constant over je schouder moet kijken of er niet weer een clubje achterlijke dorpsbewoners de volgende lynchpartij organiseert. Waar iedereen die het met iemand oneens is zijn eigen actiegroep opricht. Waar het openbare debat in Alphen gaat over pek-en-veren, in plaats van over de inhoud.

De grootste
Het wordt tijd dat u uw klompen uittrekt en zich gaat gedragen als waardige burgers van de grootste (qua oppervlakte) gemeente van onze provincie en er iets moois van maakt. Het heeft vele voordelen en dringt daarnaast het medicijngebruik wat terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten