dinsdag 13 september 2011

Leve de zetelklever!


U kent ze wel: Politici die niet weten dat het tijd is om op te stappen. Je vind ze bij alle partijen en in alle lagen van het politieke leven. Ik noem u twee situaties waarin een politicus zijn biezen dient te pakken. De eerste is de meest eervolle en leidt uiteindelijk tot grote roem: Het nemen van verantwoordelijkheid. De tweede is de politicus die vanuit zijn wereldbeeld verkeerde besluiten neemt en daarmee de samenleving opscheept met compleet kansloze investeringen.

Aleid Wolfsen
Een politicus die verantwoordelijkheid neemt voor een fout in het bestuursapparaat toont aan dat hij een goede morele inschatting maakt van de verantwoordelijkheid van bestuurders. Zo zou Aleid Wolfsen tot grote hoogste stijgen als hij na de blunderpartij van zijn ambtenaren had gezegd: “Ik neem mijn verantwoordelijkheid en maak plaats voor een ander.” Nu wringt hij zich publiekelijk in allerlei bochten. Dat beschadigt het ambt en hindert het college om zijn gemeente goed te besturen. Daarmee maakt Wolfson zich van gewaardeerd bestuurder tot flapdrol. En daar heeft geen oppositiepartij iets aan hoeven doen.

Marnix Norder
Een politicus die visionair is maakt het al een stuk lastiger. Hij heeft een missie in dit leven die onze beperkte visie overstijgt, vindt hij. Dit type politici veroorzaken gedrochten als de HSL tussen Amsterdam en Rotterdam of, om het lokaal te houden, de RijnGouwelijn.  De gedachte aan een maakbare wereld bracht Marnix Norder tot het afdwingen van dit kansloze project waarmee hij als gedeputeerde de samenleving opzadelde met een rekening van meer dan 250 miljoen Euro.

Adri Duivesteijn
Voor de eerste spade in de grond stond vertrok Norder naar Den Haag, waar hij als wethouder in de illustere voetsporen van zijn grote voorganger en kampioen-zetelklever Adri Duivesteijn trad. Duivesteijn, die dertig jaar terug al op eigen kracht de gemeente Den Haag met een even kansloos stadhuis de artikel-12 status van armoedige gemeentes bezorgde en sindsdien in zijn eigen kerstpakket woont. Momenteel wethouder van een grote groeikern: voor deze categorie is zetelkleven zeer lucratief.

Wilma Verver
Er is nog een derde zetelklever. Dit is de politicus die zijn/haar eigen incompetentie niet inziet, en in haar megalomane waanzin het openbaar bestuur beschadigt. De burgemeester van Schiedam is daar een schrijnend voorbeeld van. Het is ook de moeilijkste zetelklever, omdat hij zelf niet doorheeft dat hij de verkeerde man op de verkeerde plaats is. Ik weet dat de Schiedamse raad veel moeite heeft gedaan om haar haar eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. Het is zeer spijtig dat dat niet is gelukt. Het heeft geleid tot veel maatschappelijke schade en vooral tot een zeer beschadigd vertrouwen van de burger in de politieke ambtsdragers.

Risico van het vak
Dat politici schade oplopen is niet erg. Verantwoordelijkheid is geen schuld. Politici die hun verantwoordelijkheid niet nemen deugen niet voor hun functie. Zij dienen op te stappen of in het meest extreme geval door de volksvertegenwoordiging tot opstappen worden gedwongen. Er ligt een taak voor iedereen die zich democratisch verkozen voelt.


2 opmerkingen:

 1. Je kan wel zien dat de schrijver lid van de VVD is. Onderaan nog een relatief onbekende burgemeester van de VVD geplakt om objectiviteit te claimen. Die mevrouw is toch niet meer te redden, en de echte VVD-plakkers blijven zo mooi buiten schot:

  Hans Wiegel, nog nooit van zijn leven echt gewerkt, altijd uit de (semi-)overheidsruif gegeten en met het kabinet van Agt-Wiegel, de grote overheidsverspillingen begonnen. Bemoeit zich op de achtergrond nog steeds overal mee, als een koningin tijdens de kabinetsformatie.

  Nelie, het enige waar ze niet aan bleef kleven was haar man. Hoe heet ze nu eigenlijk, Smit, Kroes, Peper? Voor de rest is ze niet weg te slaan, al moet ze er voor tegen criminelen aanschurken, ze blijft. Paalberg, TCR-afvalschandaal, de Rotterdamse declaraties. Als we het over de HSL of de Rijn Gouwelijn hebben, wie begon de Betuwelijn die net over de grens doodloopt? Over koningin gesproken: de scene waarin ze naast Beatrix loopt bij de opening van de Oosterscheldedam is legendarisch. Het leek wel de vrouwelijke versie van wethouder Hekking uit Juinen.

  Om het nog een regionaal tintje te geven, in Alphen zit een VVD-wethouder, die ooit is weggestuurd omdat hij een in de tijd van de baas genoten commissarisvergoeding in eigen zak stak en een bouwproject van 50 miljoen, 40 miljoen duurder liet worden. Die man is weer terug en begint dezelfde fouten te maken bij het mega-project Lage Zijde. Niet alleen een klever, nee in zijn kont zit een speciale magneet, die niet zoals een normale versie, metaal aantrekt. Nee die van hem trekt hem permanent naar een stof die pluche heet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Net bekomen van bovenstaande reactie, lees ik dat er weer hommeles is rond de VVD. Het heeft nota bene te maken met de aangehaald ex-burgemeester Wilma Verver van Schiedam. Wie heeft haar vervangen? Je gelooft het bijna niet: één van de ergste plakkerts van Nederland, Joan Leemhuis-Stout. Juist die van de Ceteco-affaire. Benoemd door haar partijgenoot, Jan Franssen, de Commissaris der Koningin in Zuid-Holland. Als misselijk? Het wordt nog erger... Joan en Wilma zijn vriendinnen!

  BeantwoordenVerwijderen