vrijdag 25 november 2011

Alphense epiloog


Ik schreef een column over het onvolwassen publieke debat in Alphen en leerde twee dingen. Ten eerste dat het trauma van de Ridderhofshootout de ontwikkeling van Alphen van dorp naar stad geen goed heeft gedaan en dat de reactie van mensen op hun omgeving daardoor in overdreven staat is geraakt. Mijn gedachte dat Alphen een intellectuele elite mist werddoor de Alphense opiniemakers royaal bevestigd. Ik leerde dat dat een normale fase is in de ontwikkeling van een kunstmatig gegroeide samenleving, waarvoor dank.

F-side

Het is opvallend dat de “opiniemakers” in Alphen zich vaak gedragen als een horde voebalhooligans, waarbij de wedstrijd van ondergeschikt belang is aan het relschoppen erom heen. Het boegbeeld van die Alphense F-side zoekt een scherp debat. Dat doet hij, over het algemeen, goed. U zult mij niet horen klagen over zijn mening  over de borsten van raadslid Prins, het regentengedrag van Ruud Gebel of zijn liefdesverklaring aan mevrouw Oppatja. Als je niet tegen de hitte kunt, moet je uit de keuken blijven en dat geldt zeker voor politici.

Ridderlijk

Hij voert het debat met open vizier. Hij is onthutsend eerlijk in zijn stellingen en observaties. Hij heeft maar twee problemen: Hij doseert niet en maakt het debat zo persoonlijk dat het onmogelijk is voor zijn tegenspelers om op zijn stelling te reageren. Daarmee plaatst hij zichzelf buiten de discussie. Dat is jammer, want de waardevolle dingen die hij zegt worden dan ook niet opgemerkt. Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee dingen.

Wantrouwen

Er is een diepgeworteld wantrouwen tussen de Alphense politici en deze opiniemakers. Waar in een normale samenleving u beiden het toneel betreedt voor een vermakelijke voorstelling richting de burgers voert u in Alphen uw eigen nummertjes op uw eigen podium voor uw eigen publiek op. U drinkt na de voorstelling niet samen een ranja, maar blijft elkaar de hersens inslaan, lang nadat de lichten uit en de camera’s weg zijn.

Politici

De lokale politici maken het u niet eenvoudiger. Het is te makkelijk om te zeggen dat je de volksvertegenwoordigers krijgt die je verdient, maar er zijn behoorlijke parallellen tussen het onbesuisde gedrag van de opiniemakers en de leden van de gemeenteraad. Het is een samenraapsel van kroegtijgers die de boerenkiel nog niet hebben afgeworpen, betrokken dorpsbewoners en ambitieuze wereldburgers. In een gemeente met een omzet van bijna 70 miljoen en 600 werknemers heeft u misschien evenveel behoefte aan stevige vertegenwoordigers als aan genuanceerde opiniemakers.

Raaskallende raadsleden

Ik lees in een column van een raadslid dat ook hij tegen het cultuurhuis is, zonder argumenten. Hij vind het wel leuk om het geld te besteden aan de aanleg van een tunnel. Dit ook zonder argumenten en vooral zonder realiteitszin. Als politici zich op deze wijze in het debat werpen roepen ze uw reactie over zich af.

Inhoudsloze debatten

Ik lees verslagen van raadsvergaderingen, waaruit blijkt dat in de raad slechts schaars argumenten worden gewisseld. Wie de debatten over de Maximabrug en de Lage Zijde naleest ziet dat er raadsleden ter linker, rechter en onbenoemde zijde zijn die zich gedragen alsof ze in de kroeg of sociëteit een halfbakken mening poneren en daarmee verstandige opmerkingen elimineren.

Epiloog

Dit is mijn laatste bijdrage aan het debat over de rol van opiniemakers in Alphen. Het is inderdaad (nog) niet mijn debat. Over twee jaar zit u, dankzij een gemeentelijke fusie, wèl met mij opgescheept. Dan ga ik het mij eindelijk permitteren om een inhoudelijke mening te hebben over alles wat onze samenleving scheidt en bindt. Maak uw bestuurderende en opiniemakende borsten maar nat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten