donderdag 11 april 2013

De blindenbibliotheek

De Boskoopse gemeenteraad moet dit jaar nog een besluit nemen over de (her)huisvesting van de bibliotheek. Een goed moment om bibliotheek De Groene Venen te vragen om een visie op die huisvesting en haar rol in onze veranderende samenleving. Waar de bibliotheek van Alexandrië nog het voorrecht had de enige plaats van kennis en documentatie in de antieke wereld te zijn; de Boskoper heeft toegang tot duizenden plekken waar hij zijn honger naar kennis en leesplezier kan stillen, vaak zelfs vanuit zijn eigen woonkamer.

Kennelijk was het bibliotheekbestuur niet in staat om een eigen visie te produceren, waardoor de gemeente gedwongen was de bibliotheek op sleeptouw te nemen. De toekomstschets is geschreven door een adviesbureau dat de rol van de bibliotheek beperkt tot het zijn van hulporganisatie voor leesblind en laaggeletterd Boskoop. Er wordt met geen woord gerept over de mogelijkheid om nieuwe inkomstenbronen aan te boren; de “visie” van de bibliotheek beperkt zich tot de korste weg om zo lang mogelijk aan het subsidieinfuus te blijven hangen in een ruimte van vierhonderd vierkante meter.

Bibliotheek De Groene Venen is ziende blind. Dat de Boskoopse burger per uitlening een stevig bedrag bijlegt ervaart zij als doodnormaal. De toekomstschets beperkt zich tot ronkende verhalen over de rol die de bibliotheek zichzelf toekent, zonder zich af te vragen waar het geld verdiend gaat worden. Het deelt de maatschappij in in een waardeloze handvol doelgroepen, de onnozele rekensom over het benodigde aantal vierkante meters lijkt gemaakt door een laaggeletterde basisscholier en de analyse van de huisvestingsbehoefte is door een onwillige puber in elkaar geknutseld.

Deze visieloze visie dwingt de gemeente het vizier te richten op een oplossing waarbij de inwoners van ons dorp niet worden belast met de kosten voor deze bezigheidstherapie voor bibliotheekbestuurders. Het zou het einde betekenen van een eeuwenoude traditie. Dat is jammer, want Nederland staat vol met prachtige, goed functionerende bibliotheken, die midden in de samenleving staan. Die zich niet alleen richten op een kleine, zielige, subsidiabele groep, maar ook op zoek gaan naar een eigen verdienmodel. De Groene Venen moet komen met een beter plot. Als dat niet lukt sluiten we dit hoofdstuk af en gaan we op zoek naar partijen die een beter verhaal vertellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten