donderdag 18 april 2013

De veertigers

Ze zijn allemaal ongeveer van mijn generatie: De jongens en meisjes die nu ons land besturen. Ze zijn, net als ik, kinderen van ouders die steeds rijker werden en die hebben geleerd hoe je dreinend de volgende fles cola van je moeder aftroggelt. Als tegenwind een karakter vormt, kan je stellen dat een constante meewind een karakterloos mens oplevert.

We zagen onze troonpretendent die, nog voordat er tegenwind was, zijn machtspositie aan de wilgen hing en in een interview aangaf zich vrijwillig te laten degraderen tot de dikst betaalde lintjesknipper van ons land. Zijn baas, onze premier, die niet verder komt dan de oproep dat alle problemen over zijn als wij auto’s en huizen gaan kopen en niet in de laatste plaats de asociale partners die niet verder komen dan een slap akkoord, in de hoop dat de crisis pijnloos aan ons voorbij gaat. Het is een generatie die vast op de grond gaat liggen in de hoop dat ze dan niet geslagen worden.

De erosie van ons systeem begon een paar jaar geleden met politici die besloten voor “hun gezin” te kiezen in plaats van voor hun roeping.  Met bestuurders die in hun drang naar een baantje vergaten dat ze volksvertegenwoordiger waren en dat alles in een samenleving van veeleisende burgers, die vooral niet bereid zijn ook maar een fractie van hun overdreven rijkdom in te leveren en claimen overal "recht op te hebben".

De aftakeling van onze samenleving begon veel eerder. In plaats van het besef dat de derde auto ons niet gelukkiger gaat maken kopen we jaarlijks een nog grotere breedbeeldtv. In een land waar de rijkdom aan de gevels hangt kiezen we er niet voor die rijkdom te delen, maar ons terug te trekken binnen ons onbeholpen, volgevreten, xenofobe cirkeltje. Het is de wereld waarin ouders op hoge toon eisen dat hun kinderen vol worden gestopt met pepmiddel om zorgeloos het hoogste platform te bereiken.

Ik gun dit land een diepe crisis. Een crisis waarin we de vernieuwing die nodig is om de rest van de wereld bij te houden doorvoeren. Ik gun u het moment waarop we ons realiseren dat onze burchten eenmin als “Fort Europa” de verandering tegenhouden en dat uw beschaving het zelfde lot wacht als alle andere beschavingen die u voorgingen: Een onhoudbaar afglijden naar de ontbinding van uw decadente levenswijze.

Als de uitkomst van de liberale samenleving die halverwege de negentiende eeuw in de lage landen werd gevestigd moet zijn dat we anno 2013 met een stuurloze maatschappij, geleid door blinde roergangers richting onze ondergang varen kan ik alleen maar hopen dat de democratische verlossers van de volgende generatie opstaan om ons te redden. Wij, de veertigers, zijn kansloos en heffen onze handen ten hemel in afwachting van uw komst.

3 opmerkingen:

  1. En dat zegt een vertegenwoordiger van de VVD !! Juist uit die hoek komt de basis van de huidige crisis en ipv van sociale adhesie te betuigen, op een heel gemakkelijke manier wijzen naar het karakter van de huidige generatie. Het zijn uw partijgenoten die die zich volgevreten voortbewegen in de huidige maatschappij en graaiend en stelend de crisis verdiepen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Een crisis waarin we de vernieuwing die nodig is om de rest van de wereld bij te houden doorvoeren."
    Neoliberale onzin. Never waist a good crisis, we kennen de riedel en weten inmiddels ook wat de gevolgen zijn...

    De rest is vals sentiment.

    BeantwoordenVerwijderen