woensdag 23 januari 2013

De Boskoopse huppeltrut

Als het slecht winterweer is scheiden zich de mannen van de jongens. Want als er op een zondag tien centimeter stuifsneeuw door de straten van je gemeente waait is iedereen op maandagmorgen afhankelijk van de inzet van de mannen van wijkbeheer, die om drie uur ’s nachts de weg op gaan om ons allen in de spits veilig naar school, werk of afspraak te laten reizen. Ik mocht laatst een uurtje met ze praten en in deze tijd van het jaar gaat dat natuurlijk over het weer.

Boskoop heeft drie stooiunits. Een grote, een kleine en een hele kleine, die “huppeltrut” heet, omdat het strooiwagentje er stuiterend achter hangt. De eerste twee zijn voor de doorgaande wegen, Huppeltrut is voor de fietspaden. Er wil wel eens een medewerker op het gemeentehuis vreemd opkijken als iemand in de hal vertelt dat hij “Huppeltrut op de gemeentewerf heeft gepakt” maar het is vaak eenvoudig uit te leggen dat niets onoorbaars heeft plaatsgevonden.

Ze waren laatst bij een grotere gemeente geweest, om te zien hoe die de sneeuw ruimen. Een beleidsambtenaar vertelde hen over het “strooibeleid van de gemeente” en de efficiĆ«nte inzet van onderaannemers in de gladheidsbestrijding. Het mocht wat kosten. Niet in de laatste plaats was men daar enthousiast over de relatie met het bedrijf Meteoconsult, dat sinds kort de gemeente adviseerde wanneer wel of niet te strooien.

In Boskoop hebben we geen “beleidsambtenaar gladheidsbestrijding”. De medewerkers van wijkbeheer die ons “beleid gladheidsbestrijding” organiseren hebben overigens al jaren een goede relatie met Meteoconsult. Als Meteoconsult adviseert om om zeven uur te gaan strooien starten ze om vijf uur, want “je moet de spits voor de hefbrug voor zijn”. Ze weten dat ze de ene vrachtwagen wat vaker moeten afspuiten omdat hij “zo snel roest van al dat zout”, en dat de oprit van het zorgcentrum goed moet worden aangepakt “voor die oudjes”. Dat zetten ze niet in de krant; dat doen ze gewoon.

In het kader van de fusie met Alphen aan den Rijn en Rijnwoude wordt me vaak de vraag gesteld wat ik uit Boskoop mee wil nemen in de fusie. Ik voeg daar de passie van de mannen en vrouwen van wijkbeheer aan toe. Ik gun de nieuwe gemeente van harte een eigen huppeltrut met een betrokken bestuurder, zodat onze kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Ik gun u groenbeheerders, die net dat stapje meer zetten en namens de Kamer van Koophandel mag ik u sinds deze week zelfs de “Beste dienstverlening aan ondernemers” toewensen. Het is een groot compliment aan een kleine gemeente met een plezierig tekort aan beleidsambtenaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten