zondag 21 oktober 2012

Verbinden voor beginners

Verbinden is een belangrijke menselijke activiteit. Het begint voor de geboorte en eindigt lang nadat we zijn overleden. We verbinden op meerdere manieren: We leggen een verband met een desinfecterend middel om een open wond; we lijmen, schroeven, nieten van alles aan elkaar en proberen ook nog verbintenissen tussen mensen tot stand te brengen.

Verbinden is de activiteit die ons verder brengt, want je kunt het tot in het oneindige doen, terwijl verbreken stopt op het moment dat je zoveel kapot gemaakt hebt dat we alleen nog maar brokstukken over houden. Dat laatste is in Nederland recent veel gebeurd. We hebben lange tijd meer aandacht gehad voor de verschillen tussen mensen, groepen, partijen en facties, tot en met haat zaaien aan toe, waardoor alles wat ons verbindt onderbelicht raakt.

Je kunt niet zomaar alles met elkaar verbinden. Probeer maar eens zo’n handig opplakhaakje op een muur te plakken. Grote kans dat het niet lekker plakt en een nog groter kans dat je ’s nachts het haakje, met alles wat je er aan ophing, met een zachte plof op de grond hoort vallen. Kennelijk vraagt verbinden om een grondige voorbereiding. Het immer toenemend aantal echtscheidingen toont aan dat een duurzame verbintenis lastig tot stand te brengen is. Fusies en formaties vragen een behoorlijke tijd om tot het gewenste resultaat te komen en niemand geeft garanties.

Hoe breng je een duurzame verbinding tot stand?


Als je zaken met elkaar wilt verbinden moet je eerst een onderzoek plegen: Wat zijn de eigenschappen van de deelnemers aan deze verbintenis en welk bindmiddel zorgt voor het beste resultaat? Om iets goed te verbinden moet je benoemen welke eigenschappen gemeenschappelijk zijn en wat een verbintenis in de weg staat. Je kunt het je niet permitteren om dat op hoofdlijnen te doen, maar zult in detail geïnteresseerd moeten zijn in de moleculaire eigenschappen van de te verbinden producten.

Ook over het bindmiddel is veel te zeggen: Kies je voor een harde, mechanische oplossing of probeer je door middel van emulsie te komen tot een onlosmakelijk geheel? Een oorlog is een hardhandige manier om volkeren te verbinden, een verdrag doet er soms dertig jaar of meer over om tot resultaat te komen.

Last but not least is het belangrijk wie je de verbinding laat maken. Verbinden is in veel gevallen topsport. Voor sommige verbintenissen is een hoop deskundigheid nodig; minimaal een goede handleiding en oprechte interesse voor de ambities van de deelnemende partners. Daarmee realiseer je een duurzame verbintenis en voorkom je dat je na een tijdje met de brokken zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten