zondag 15 juli 2012

Swiebertje en Ome Willem

“Zeg moeder, ik belde je om te vragen hoe jij vroeger bloemkool klaarmaakte…”
“Oh, dat kan je inmiddels zelf toch wel? Je kookt zo graag.”
“Ja, bloemkool als garnituur gaat me goed af. Maar ik heb nog zo’n jeugdsentimentdingetje naar bloemkool met kerriesaus en varkenslapjes. Hoe maakte jij dat vroeger?”
“Dat is niet zo moeilijk: Je maakt een papje van boter en bloem, daar doe je melk bij en een eetlepel kerriesaus. Niet te hard laten koken, anders schift de boter.”
“Wacht ff: bloem en boter…Moet ik dan eerst een roux maken?”
“Een roe? Nee, je doet gewoon een beetje boter en evenveel bloem bij elkaar. Dan krijg je een papje. Daar doe je dan de melk bij.”
“moet ik de boter voor die roux…uhh papje, dan eerst klaren?”
“Neen, boter klaren doe je voor een kerstdiner, je pakt gewoon een stuk boter en begint.”
“En dan melk erbij en een schep kerrie? Moet er geen bouillon bij voor de smaak? En een gefruit uitje en wat wortel?”
“Jij denkt zeker dat het elke dag zondag is? Niks erbij, voor je vader doe ik er een beetje peper bij, dat vindt hij lekker. Jullie vroeger niet, dus dat liet ik eruit.”
“Dat klinkt simpel genoeg. Dan hebben we dus zo’n papje als uit de Film van ome Willem? Van die woensdagmiddagen met Stuif es in en Swiebertje?”
“Dat weet ik niet, maar je hebt wel bloemkool met kerriesaus. Volgens mij was woensdag patatdag.”
“Ik kook er aardappels bij. Maak je het zelf nog wel eens klaar?”
“Jazeker, je vader is er gek op. Maar dat saus maken doe ik niet meer. Bij de Aldi hebben ze pakjes kerriesaus voor 35 cent. Daar kan je zelf niet voor in de keuken gaan staan. Een kwart liter water erop en klaar is Kees”
“Maar is dat net zo lekker als de echte, dan?”
“Vast wel, het was toen jullie jong waren een stuk meer behelpen in de keuken. Er was weinig variatie te koop. Wat voor bloemkool heb je gekocht?”
“Een Hollandse kaskool. Lagen bij de groenteboer en zagen er lekker uit.”
“Maar daar ga je toch geen saus overheen gooien? Die is lekker genoeg van zichzelf. Vijf minuten blancheren in heet water en dat nieuwe aardappels erbij met een beetje biefstukjus. Heb ik jou nou leren koken? Als je een beetje sentimenteel over vroeger wilt doen kom je maar een avond oude vakantiefoto’s bekijken. Die heb ik net op youtube gezet…”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten