donderdag 22 december 2011

Toch geen Nieuwe Politiek

Mr. Donner is benoemd tot vice-fractievoorzitter van de Raad van State en dat is niet van tevoren afgesproken. Dat is hetzelfde als de mededeling dat de inval in Irak was bedoeld om de productie van chemische wapens te stoppen, het leger niets wist van de massaslachting in Szebrenica en dat Sinterklaas bestaat.


Rookgordijn
Een minpuntje voor Premier Mark, die toch steeds zijn best doet om de indruk te wekken dat regeren niet een geheimzinnig vak is. Hij was net lekker onderweg om de politiek een fris gezicht te geven en de weg te plaveien voor een modernere bestuurscultuur. Nu voegt hij zich naar de mores van de oude politiek, en dat zonder enige aanleiding. Het interesseert me namelijk helemaal niet hoe de voorzitter van de Raad van State wordt benoemd als je het maar wel kunt uitleggen. Je verbergen achter een rookgordijn van vertrouwelijk solliciteren past niet.


Wereldgeschiedenis
Dat de onderkoning van Nederland niet transparant wordt benoemd is niet erg. Het is één van die rollen binnen het bestel die moeten worden ingevuld. Het levert de desbetreffende functionaris een aardige aantekening op zijn c.v. en bijbehorende emolumenten op. De Raad van State is een adviesorgaan en rechtspreker waarvan geen enkele uitspraak de wereldgeschiedenis zal gaan halen.


Werkloze bestuurders
Het is pas sinds een paar decennia dat de politiek (naast het verzorgen van nuttige dingen als straatverlichting en wijkagenten)  bedoeld is als baantjesmachine. Was je vroeger na een kamerlidmaatschap of openbare bestuursfunctie opgebruikt en zat je jaren werkloos op de bank, nu is het een opmaat naar een directeurschap van een multinational of, als je echt nergens meer terecht kan, het voorzitterschap van de één of andere ambtelijke organisatie. 


Het zwakke vlees
Donner ligt terecht onder vuur. hij is niet de eerste minister die midden in een politieke crisis zijn baan verruilt voor een erebaan. Politici, die bij elke gelegenheid roepen dat ze daar zitten voor het landsbelang en niet voor de vervulling van hun eigen ambitie, vallen in die situatie genadeloos door de mand. Het vlees van Donner, die erfelijk belast is met de hang naar belangrijke juridische posities, was zwakker dan zijn moraal.


Bekijk het maar!
Ik wil niets te vertellen hebben over wie de voorzitter van de Raad van State wordt. U verdeelt uw baantjes maar lekker zelf en zolang uw vazallen geen schade aanrichten vind ik het al lang best. Ik wil wel een eerlijk antwoord horen als journalisten vragen waarom iemand benoemd is. Als het antwoord is dat dat in de achterkamer is afgesproken heb ik er vrede mee. Het is belangrijker dat mijn overheid nooit tegen me liegt over iets compleet triviaals. Er zijn belangrijkere geheimen te bewaren. Donner is Sinterklaas niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten